Mohair

De vacht van een angorageit is de zuivere mohair. Mohair moet voor het verwerken gewassen worden. Anders dus dan wol van schapen, die wordt gewassen na het spinnen.

Dan hebben we nog de kidmohair, wat is dit, zult u zich misschien afvragen? Kidmohair is de allereerste schering van de geit. Als het lam in het voorjaar wordt geboren, dan wordt zij in het najaar voor de eerste keer geschoren. Deze mohair noemen we de kidmohair. Deze is superzacht, het vindt dan ook altijd gretig aftrek bij spinsters. Reserveren is dan ook eigenlijk een must.

Poppenmaaksters zijn ook zeer gecharmeerd van de mohair. De lange krullen lenen zich uitermate geschikt voor het maken van pruikjes.

De geiten worden 2x per jaar geschoren.Indien u belangstelling hebt voor de mohair, dan kunt u altijd wat reserveren.

De mohair wordt ongewassen per kilo verkocht.

  • kidmohair:     25,00 euro
  • 2e  schering: 22.50 euro
  • 3e schering:  20.00 euro
  • overige scheringen: 13.50 euro
     

Mohair wassen

Let op: in natte toestand is mohair kwetsbaarder dan wol. Afhankelijk van je gebruikersdoel bepaal je de behandeling.

Wil je lokken gebruiken voor bijvoorbeeld poppenpruiken of baarden of om fantasiegaren te spinnen, dan wil je de lokken behouden. Dit wil je niet wanneer je met de mohair wil spinnen en/of het wil mengen met ander materiaal.

wassen me het behouden van de krul

  • Sorteer de schering in groepjes lokken/krullen.
  • Spreid erg dichte lokken zodat het water erbij kan om te reinigen. Spreiding wordt gedaan door de top te splitsen met de ene hand terwijl je met de andere hand de aangrenzende haren vasthoudt. Zo probeer je de krullen in stand te houden. 
  • Doe de lokken in een zak, vul deze losjes. Daarna kun je het wassen.
Als je de mohair wilt spinnen en kaarden is dit spreiden van de lokken niet nodig.

 

Langere tijd blootstellen aan temperatuur hoger dan 60°C zal de vezel beschadigen.

Heet water is wel nodig om het huidvet te verwijderen. Gebruik voldoende water waarin de mohair ondergedompeld kan worden. Het vuil kan dan opgenomen worden door het water. Doe eerst water met eventuele toevoegingen in de waskuip voor je de mohair toevoegt. Een toevoeging kan zijn reiniging- of afwasmiddel. Dit kan nodig zijn om het huidvet te verwijderen.

Af en toe een zacht roerende beweging maken, wees voorzichtig anders raakt de vezel beschadigd en gaat de glans verloren.

Wasvoorschrift ontwikkeld door jarenlange ervaring van een spinster (ben ik niet)

Verwijder stro, hooi en vuile plekken.

Doe de mohair in een ruim bad heet water van ongeveer 60°C met een synthetisch wolwasmiddel. Zo heet als uw handen kunnen verdragen. Laat dit een half uurtje rustig staan. Af en toe even knijpen en rustig bewegen.

Neem hierna de mohair uit het water, doe het in een kussensloop en stop deze in de centrifuge (even laten draaien). Dit alles nog een keer herhalen.

Nu in schoon heet water de mohair uitspoelen. Hierna de mohair weer wassen met een wolwasmiddel. In water van ongeveer 60°C, zo heet als uw handen net kunnen verdragen. Laat de mohair ook weer rustig staan af en toe knijpen en bewegen. Haal de mohair eruit, doe het in een kussensloop en stop het in de centrifuge(even) Dit herhalen tot de mohair schoon is. Als dit het geval is moet de mohair in lauwwarm water nagespoeld worden en weer in de centrifuge. De mohair is schoon als het gemakkelijk uit elkaar glijdt. Als de mohair na het drogen nog stijf in elkaar zit, dus nog plakkerig is moet je nog een keer wassen. Het is afhankelijk van het vuil en het vet in de haren hoe vaak je moet wassen. Dit kan per angorageit verschillend zijn.

Als het kan laat de mohair buiten liggend in de zon en wind drogen. Dit verhoogd de glans. De mohair niet op of bij een warmtebron drogen

Als de mohair goed droog is, dan kan zij uitgeplozen, gekaard of gekamd en gesponnen worden.

Heel belangrijk is dat de mohair niet mag schrikken, dwz. geen grote temperatuurs verschillen van het water, anders vervilt het.